Stock Farm

LOCATION
Hamilton, MT

SERVICES
Architecture

Ronda and Kelly Gray, socialites from Austin, wanted to create a house that captured the spirit of Montana but also exemplified their more contemporary tastes in interior design. Located in the historic Stock Farm Club of Hamilton, MT, the modern mountain design of this home blends into the landscape using locally sourced natural materials. The house is centered around a spacious main living, dining, and entertainment area flanked by a main suite and a guest suite on opposing sides.

The main living area opens up to an expansive outdoor entertainment space that overlooks the Bitterroot Mountain range. The home blends rustic and contemporary elements, including a hand-made crystal antler chandelier from Austin, TX. The sloping site from the entry to the entertainment space elevates users, providing them with a better view of the natural surroundings. The sloped site also provides a generous basement storage area and wine room tucked away below the main suite. The wine room can be accessed via a hatch in the floor, eliminating the need to go outside in the cold winter months. The orientation of the floor plan is designed to shield the outdoor entertainment space from the adjacent houses, fulfilling a primary desire of the client.

The two guest bedrooms and compact home theater fulfilled the client’s request for hosting extended family. The site within the Stock Farm Club was selected for its proximity to the Club House, which allows the clients to focus on hosting and entertaining rather than cooking, although there is still generous kitchen space if they choose. Ample living space and sparse furnishing allow for extended family to feel comfortable without feeling cramped.

A large sliding glass patio door allows for easy movement between the interior and exterior spaces during the warm months and brings the outdoors to the inside, especially with the serene views of the mountains beyond. The project was completed under budget, while fulfilling all of the client’s requests. Contractor Mark Luhmen sourced most of the materials locally from Montana, adding to the sense of belonging in the landscape while reducing transportation costs and environmental impacts. The client was extremely pleased with Cushing Terrell’s design approach and process, and has since returned for several other projects in the Hamilton region.

portfolio image portfolio image portfolio image portfolio image portfolio image portfolio image portfolio image portfolio image portfolio image portfolio image portfolio image portfolio image portfolio image
0:00
0:00